Vind je mij?

FAMILIE

In het spel

De personages in het spel behoren tot verschillende bevolkingsgroepen. Misael Ordoñez Felipe en zijn familie behoren bijvoorbeeld tot de Maya Mam bevolking.

In realiteit

Er zijn meer dan 20 erkende Maya bevolkingsgroepen in Guatemala. In de regio waar Broederlijk Delen actief is, zijn dit vooral de Maya Mam en de Q’eqch’i Maya. Ze zien zichzelf als inheemse volkeren, de oorspronkelijke bewoners van Guatemala. Elk volk spreekt zijn eigen taal. Hier onder staan een aantal woorden in de taal Mam:

B’an q’ij

Goedendag

Tzan taya

Hoe gaat het met je?

Nbiya Maria Elena

Mijn naam is Maria Elena

Ook de naam van de provincie Quetzaltenango komt van de Mayatalen. Het betekent de “plaats van de Quetzal”. De Quetzal is een kleurrijke vogel en het nationale symbool van Guatemala. Zo zal je hem ook op de vlag terugvinden. In Guatemala zijn er veel plaatsnamen die eindigen op -tenango wat plaats betekent.

Welke taal spreken jullie thuis?

Wie spreekt er een andere taal dan Nederlands?

Welke dialecten ken je binnen België?

Welke dialecten vind je moeilijk om te begrijpen?

Een ander personage uit het spel is Carlos Velásquez. Ook hij is Maya maar was hier vroeger beschaamd om. Carlos verstopte zijn afkomst. Sommige mensen lachen je immers uit als je Mam spreekt of traditionele kleren draagt. Door het volgen van workshops van Fundation Tierra Nuestra leerde Carlos zijn afkomst opnieuw kennen. Hij leerde er trots op zijn en zich niet te schamen.

Een andere grote bevolkingsgroep omschrijft zichzelf als mesties. Dit is een groep met gemengde afkomst van zowel Maya als Europese voorouders. Deze laatste zijn meestal van Spanje of Portugal afkomstig. Een strikte opdeling tussen de inheemse en mestieze bevolking is moeilijk te maken. Sommige mensen zijn erg trots over hun etniciteit terwijl anderen dit liever niet vertellen. En wat is het verschil juist? De taal die ze spreken, de gebruiken, het geloof, de kledij …? Het beste criterium dat we hebben is wat ze zelf aangeven.

Waarom is er in Guatemala een grote aanwezigheid van mensen met Europese voorouders?

Wanneer zijn deze Europeanen toegekomen? De kwestie van etniciteit ligt soms moeilijk in Guatemala, waarom zouden sommigen dit liever niet zeggen?

Hoe zit het met etniciteit in België? Wie zijn de ‘inheemsen’ en zijn er ‘mestiezen’?   

Terug naar overzicht
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x