Vind je mij?

ONDERWIJS

In het spel

De meeste van de personages in het spel gaan naar school, maar niet iedereen. Naar school gaan is in Guatemala niet vanzelfsprekend.

In realiteit:

De lagere school is verplicht in Guatemala. Alle kinderen zouden dus naar school moeten gaan. De realiteit is anders. Veel kinderen kunnen niet naar school omdat het te duur is of omwille van de taal. Spaans is de officiële taal van Guatemala, en dus zijn ook de lessen op school in het Spaans. Maar in sommige dorpen spreken de inwoners beperkt Spaans. Daarom begrijpen kinderen de leerstof niet en haken ze af. Of ze beginnen aan het secundair onderwijs met een leerachterstand. Tot op vandaag kan 20 % van de Guatemalteken niet lezen. Sinds een aantal jaren krijgen sommige scholieren in Guatemala les in Mam of een andere inheemse taal, maar dat is maar één uur per week.

Stel je voor dat je in België alleen maar in het Frans les kan volgen. Wat zou jij ervan vinden elk vak in het Frans te moeten volgen? Wat zijn de nadelen? Wat zijn de voordelen?  

Voor klassen met veel leerlingen die een andere taal spreken: Vind jij dat we hier ook een uurtje les in een andere taal moeten geven?

In Guatemala gaat 65 % van de jongeren naar het secundair onderwijs en 59 % studeert af. Voor zij die wel gaan is het ook niet altijd gemakkelijk. Zo kan alleen al op school geraken een hele uitdaging zijn. De afstand tussen hun woonplaats en de school is soms heel groot en met slechte of onbestaande verbindingen. Hierdoor moeten veel jongeren te voet gaan.

Hoe zit het met schoolplicht in België? Moet je naar school gaan? En hoelang?
59 % van de jongeren in Guatemala studeert af van het secundair onderwijs, vind je dat veel? Enig idee hoe dat in België zit? (89,9 %)

Kevin Estiven Morales García werkt op een plantage om zijn studies te kunnen betalen. Hij is niet alleen. Verschillende jongeren die voorkomen in het spel het spel gaan werken. Soms om zelf hun studies te betalen. Of ze werken op veld van hun familie om voor eten te zorgen. Of gewoon om te helpen in het huishouden.

Welke kosten komen er kijken bij naar school gaan behalve het inschrijvingsgeld? In België rekenen  we dat één jaar secundair onderwijs 8.600 euro kost. Wie betaalt het onderwijs in België?  

Welke taken of verantwoordelijkheden hebben jullie thuis? Hebben jullie oudere broers of zussen die een studentenjob doen? Moeten zij thuis een deel van die inkomsten afgeven?

Terug naar overzicht
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x