Vind je mij?

RELIGIE

In het spel

De meeste personages in het spel zijn christelijk. Sommigen hechten veel belang aan hun geloof en andere doen dit veel minder. Maar veel mensen, zoals Carlos Velásquez zijn ook bezig met Maya spiritualiteit. Zo proberen ze in balans met moeder aarde te leven.

Hoe belangrijk is geloof voor jou en je familie? Bidden jullie voor de maaltijd? Of gaan jullie regelmatig naar een religieuze dienst zoals de mis, het vrijdagsgebed, …?

In realiteit

De bevolking van Guatemala is officieel overwegend christen. 47,9 % is katholiek en 38,2 % evangelisch christen, ofwel protestants. Maar voor veel mensen is Maya spiritualiteit ook erg belangrijk. Zo leven ze volgens de principes van ‘Buen Vivir’ of het goede leven. Dit houdt in dat je in balans probeert te leven met je omgeving en rekening houdt met de natuur, de mensen om je heen en de gemeenschap waarin je leeft. Je moet als persoon zorg dragen voor moeder aarde. Het gaat niet om ‘steeds meer’ maar om genoeg om waardig te kunnen leven. Bijvoorbeeld niet meer voedsel zaaien dan je zelf nodig hebt. Zo heb je genoeg eten zonder dat je de grond uitput.

Wat betekent dat voor jou ‘het goede leven’? Kan je je vinden in Buen Vivir? Verschilt jouw visie op het goede leven van die uit Guatemala?

De Mayatradities en gebruiken zijn tot op vandaag  aanwezig en vaak  verbonden met de christelijke feesten. De Goede week of Semana Santa is een belangrijk feest in Guatemala (zie ook het filmpje onderaan). De hele week kan je in Antigua in Guatemala tapijten van gekleurd zaagsel bewonderen. Met fel gekleurd zaagsel worden er allerlei taferelen afgebeeld, deze hebben elementen van zowel de Mayacultuur als van het christendom.

Welke rituelen/feesten hebben wij in België die anderen vreemd kunnen vinden?

https://www.youtube.com/watch?v=vcITZNkObDE (4min25) beeldmateriaal van het zaagsel tapijt. Je kan ook halverwege beginnen als je het liever kort houdt. Het filmpje toont hoe het tapijt gemaakt wordt en hoe vervolgens de optocht van de Heilige Week langskomt.

 

Terug naar overzicht
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x