Vind je mij?

TOEKOMST

In het spel

Esvin woont en werkt samen met zijn familie en nog 33 andere families op de plantage La Florida. Na acht jaar leegstand besloten ze de plantage te bezetten. Na twee jaar kregen ze de grond toegewezen. Zo hoeven ze niet meer voor een grootgrondbezitter te werken.

Welke voordelen heeft het om zelf grond te bezitten?

In realiteit

Leonarda werkte net als veel Guatemalteken op een grote plantage. Voor een dag gevaarlijk en hard werk krijg je ongeveer € 2,8, als je een vrouw bent zelfs maar de helft. Eén van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen werkt daarom samen met boeren om landbouwgrond te bemachtigen. Een eigen stukje grond is een belangrijke eerste stap om op eigen benen te kunnen staan. Een tweede partnerorganisatie Fundación Tierra Nuestra  besteedt extra aandacht aan vrouwen. Leonarda volgde bij hen een workshop zodat ze beter kan opkomen voor zichzelf.

Waarom is een eigen inkomen een belangrijke voorwaarde voor de onafhankelijkheid van vrouwen in Guatemala ? Hoe zit het in België? Verdienen mannen en vrouwen hier evenveel?( Ontdek het antwoord hier)

Ook Carlos Velásquez  volgt een cursus bij  Fundación Tierra Nuestra (FTN). Vanuit zijn opvoeding kreeg Carlos, net zoals vele Guatemalteken, weinig respect voor vrouwen mee. Niet alleen de vaders maar ook de moeders moedigen de jonge mannen aan tot machogedrag. Tijdens de workshops leert FTN Carlos en andere jonge mannen en vrouwen een andere manier om met elkaar samen te leven. Carlos en een groep jongeren hebben samen ook een theatervoorstelling gemaakt.  De voorstelling gaat over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en andere problemen in Guatemala zoals de uitbuiting van boeren. Hiermee zijn ze naar het marktplein in de nabije gemeente Colomba getrokken. Zo krijgen Carlos en andere jongeren in Guatemala een stem. Vroeger was Carlos  te verlegen om zijn mening te geven. Vandaag schrijft hij rapteksten om problemen aan te kaarten. Dit is echter niet naar de zin van iedereen, sommige volwassen in de gemeenschap zouden liever hebben dat ze stoppen.

Je kan Carlos dit ook zelf laten vertellen. Hier kan je hem in actie zien.

Waarom is het belangrijk dat jongeren ook een stem hebben? Wordt er thuis naar jou geluisterd? Zijn er op school initiatieven die jouw mening vragen?

Terug naar overzicht
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x